Kulttuurisensitiivinen terveysneuvonta

Krooniset sairaudet yleistyvät, ja osa niistä voi säilyä oireettomana jopa kymmenen vuotta, vaurioittaen kehoa merkittävästi ajan kuluessa. Samaan aikaan muutos asuinympäristössä, sekä muut sosio-ekonomiset ja kulttuuriset muutokset ovat johtaneet erilaisiin terveysongelmiin ja haasteisiin maahanmuuttajien keskuudessa Suomessa. Säännölliset seulonnat ja tarkastukset voivat auttaa huomaamaan mahdollisen ongelman ajoissa, helpottaen hoitoa ja hallintaa. Näiden lisäksi turvallisen tilan tarjoaminen maahan muuttaneille terveysasioista keskustelemiseen on tärkeä askel luottamuksen rakentamiseksi maahanmuuttajien ja terveydenhuollon palveluiden välille.

Globaalissa kylässä, jollaiseksi maailmamme on muuttumassa, kulttuurisensitiivisyydestä on tullut yksi 2000-luvun tärkeimmistä taidoista. Kulttuurisensitiivisyystaidot ovat tärkeäitä kaikille, mutta erityisen tärkeää osaaminen kulttuurisensitiivisyydessä on heille, jotka tarjoavat palveluita moninaisen kulttuuritaustan omaaville. Kulttuurisensitiivinen terveysneuvonta pyrkii tarjoamaan sellaisia käytäntöjä ja neuvontaa, jotka kunnioittavat ja tekevät tilaa eri kulttuureista kumpuaville uskomuksille, normeille, arvoille ja käytännöille. Kulttuurisensitiivisyys ei tarkoita yhtäi, kaikkiin neuvontatilanteiseen sopivaa ratkaisua, vaan kyseessä on pikemminkin lähestymistapa, joka huomioi yksilön ainutlaatuisen näkemyksen ja ymmärryksen terveyteen, sairauteen ja hoitoon liittyen, ottaen samalla huomioon niitä seikkoja, jotka voivat vaikuttaa yksilön elämäntyyliin ja terveyskäyttäytymiseen. Tällaisia seikkoja ovat esimerkiksi kieli, uskonto, perinteisten hoito- ja parannusmenetelmien käyttö, ruokaan liittyvät käytännöt, sekä kulttuuriset uskomukset liittyeen kehon kokoon, perheiden rakenteisiin ja rooleihin perheessä.

HEED Finland tarjoaa maksuttomia tunnin neuvonta-aikoja osana Terveys on rikkautta -hanketta. Kulttuurisensitiivistä neuvontaa annetaan laajassa valikoimassa terveysaiheita. HEED Finlandin terveysneuvojana toimii Emma Tamankag, ammattilainen jolla on lähes 20 vuoden sairaanhoitajakokemus ja 14 vuoden kokemus hoitotyön lehtorina, minkä lisäksi hän koulutettu hyvinvointivalmentaja ja yhteisönsä johtohahmoja. Neuvontatapaamisen aikana pyrimme luomaan turvallisen ja kannustavan ympäristön, jossa asiakas tuntee olonsa hyväksi keskustellessaan terveyshuolistaan oman kulttuurinsa kontekstissa. Terveysneuvoja varmistaa että informaatio ja interventiot saavat relevantteja merkityksiä nimenomaan asiakkaan kulttuurissa, motivoiden asiakasta tätä kautta omaksumaan terveellisiä käyttäytymismalleja. Terveysneuvoja työskentelee yhdessä asiakkaan kanssa tunnistaakseen kulttuurisesti relevantteja ja yksilöllisiä lähestymistapoja, resursseja ja ratkaisuja asiakkaan terveyshuoliin.

Kaiken kaikkiaan kulttuurisensitiivisesti toteutetut matalan kynnyksen palvelut ovat olennaisen tärkeässä roolissa erilaisten terveyskysymysten nostamiseksi maahan muuttaneiden tietoisuuteen. Tämä voimaannuttaa maahanmuuttajia tekemään tietoisia valintoja terveytensä hyväksi, sekä madaltaa kuilua maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden ja terveyspalveluiden välillä.

 

 

Emma Tamankag

Terveys on rikkautta -hankkeen projektiasiantuntija